Swift

Kilka słów o: Domowe sposoby na przeziębienie


Jesień  już na dobre zawitała do naszego kraju i mimo że jest to piękna pora roku, to dla większości kojarzy się z jednym – przeziębieniem. Wokół mnóstwo osób psika, kaszle, zarażając kolejne osoby. Mnie na razie (odpukać) nic jeszcze nie dopadło i mam nadzieję, że taki stan pozostanie ze mną jak najdłużej.  W tym poście chciałabym poruszyć dwie ważne kwestie związane z przeziębieniem.

Jak się ochronić przed przeziębieniem?
1. Witaminy
Są niezwykle potrzebne naszemu organizmowi, ponieważ biorą udział praktycznie we wszystkich zachodzących w nim procesach. Poniżej przedstawię Wam grupę witamin, które pozytywnie wpływają na naszą odporność.
- witamina C – przeciwdziała wolnym rodnikom, ma działanie antywirusowe, zwiększa odporność organizmu. Źródło witaminy C to: brokuły, kalafior, szpinak, truskawki, cytrusy, pomidory, kapusta
- witamina A – wzmacnia barierę utrudniającą dostęp drobnoustrojom, jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci.. Znajduje się w maśle, jajkach, rybach, a także w marchewce, dyni, pomidorach i pomarańczach.  
- witamina E – jest silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziała zakrzepom. Występuje w olejach roślinnych, orzechach, jajkach, marchewkach,
- witamina B6 – bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, w procesie tworzenia białek, podnosi odporność organizmu. Źródłami witaminy B6 są: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W największych ilościach znajduje się w kaszy gryczanej, ryżu brązowym, orzechach włoskich, laskowych, kiełkach oraz szpinaku.
2. Aktywność fizyczna
Doskonałą receptą na zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. Od dawna wiadomo, że osoby uprawiające jakikolwiek sport min. 3 razy w tygodniu są zdrowsi, a co za tym idzie, mają lepszą odporność, więc rzadziej chorują.
3. Odpowiednie ubieranie się do pogody
Pewnie nie raz słyszałyście o stwierdzeniu „ubierać się na cebulkę”. Jest to najlepsza oraz najzdrowsza metoda, która chroni nas przed przegrzaniem a także przed zmarznięciem. Oczywiście ważne jest także, aby obserwować pogodę na dany dzień i ubierać się według niej. Często rano oraz wieczorem jest chłodniej niż w ciągu dnia. Miejmy to na uwadze.
4. Zdrowe odżywianie
Jedzenie dużej ilości warzyw, owoców czy też białka = większa odporność. Co więcej, spożywanie w chłodne dni słodyczy powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na choroby i częściej oraz szybciej „łapiemy” różne przeziębienia.
5. Unikanie tłumów
W okresie przeziębień i grypy warto zrezygnować z wizyty w centrum handlowym. Jeśli jednak musisz się tam udać, zwracaj uwagę na otoczenie. Zakrywaj usta, a także staraj się unikać osób kaszlących. Skupiska ludzi to idealne miejsce na rozprzestrzenianie się zarazków
6. Sen
Staraj się wysypiać. Brak snu osłabia odporność, a co za tym idzie, ułatwia zadanie wirusom. Osoba niewysypiająca się jest bardziej podatna na przeziębienia i grypę. Dzięki odpowiedniej ilości snu (6-8h) zwiększysz odporność oraz będziesz miała więcej energii.
7. Unikanie stresu
Tu nie ma co tłumaczyć. Osoby zestresowane częściej łapią różne choróbska, sama znam taką osobę, która choruje wtedy, kiedy przez kilka dni jest zdenerwowana.

Jednak co zrobić, kiedy już jesteśmy przeziębieni?
1. Herbata z miodem i cytryną
Chyba najbardziej pospolita metoda. Ciepła herbata z jedną łyżką miodu oraz plastrem cytryny i od razu czuję się lepiej. Miód ma działanie bakteriobójcze, cytryna zawiera spore ilości witaminy C. Do tego oba te produkty posiadają witaminy z grupy B, żelazo, magnez. UWAGA: Nie należy dodawać miodu i cytryny do gorącej herbaty – w wysokiej temperaturze produkty te tracą swoje właściwości.
2. Sok z cebuli
Także bardzo znany sposób, stosowany nawet przez nasze babcie. Pokrojone kawałki cebuli zasypujemy cukrem i pijemy powstałą mieszaninę. Przyznam się, że wręcz nienawidzę tego, ale kiedy złapię mnie przeziębienie, tata zawsze przygotowuje mi taki syrop i nie ma gadania, muszę to wypić. Mimo okropnego smaku (przynajmniej dla mnie), muszę przyznać, że jest to naprawdę skuteczny sposób. Cebula ma działanie wzmacniające, przeciwdziała chorobom i infekcjom. Oczywiście zawiera także mnóstwo witamin, np. z grupy B, C. Jest także cennym źródłem potasu, żelaza oraz magnezu.
3. Miód z mlekiem i czosnkiem
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, dlatego kiedy zaczyna nas drapać w gardle, warto przygotować sobie taki napój. Nie smakuje najlepiej, ale warto się przemęczyć. Podgrzewamy mleko, aż będzie ciepłe, dodajemy pokrojone dwa ząbki czosnku i łyżkę miodu. UWAGA: nie dodawaj czosnku do gorącego mleka, ponieważ straci swoje właściwości.
4. Ciepła zupa
Nie ma nic lepszego na przeziębienie niż miska gorącego, domowego rosołu.
5. Odpoczynek
Przede wszystkim podczas przeziębienia należy zwolnić. Organizm jest poddany próbie, dlatego trzeba go wspomóc poprzez sporą ilość odpoczynku. W wolnych chwilach należy porządnie się wygrzać – odpoczynek pod grubym kocem lub kołdrą ze szklanką herbaty to naprawdę dobry pomysł. Warto odpocząć 1-2 dni, jeśli potrzeba to i nawet 3 dni i wrócić do zdrowia, niż przeciążyć organizm i samemu spowodować większe przeziębienie, czy też poważniejszą przypadłość, jaką jest np. grypa.
6. Sok z czarnego bzu
Czarny bez od dawna jest używany w medycynie ludowej. Moja babcia także go stosuje. Owoce te mają właściwości napotne oraz przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących krew, pomagają usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit. UWAGA: NIE WOLNO JEŚĆ SUROWYCH OWOCÓW ANI KWIATÓW CZARNEGO BZU! Przepis na sok: Gotuj owoce w garnku, aż puszczą sok. Rozetrzyj na miazgę i przetrzyj przez gazę. Zagotuj sok z miodem. Pij 2-3 razy dziennie 50g soku ze szklanką wody przy przeziębieniu.
*
Tak jak widać, zdrowy tryb życia znacznie podwyższa odporność i dzięki niemu jesteśmy zdrowsi, czujemy się dużo lepiej. A jakie są Wasze sposoby na przeziębienie?  Jeśli chcecie, abym poruszyła jakiś interesujący Was temat, piszcie śmiało. 

You Might Also Like

3 komentarze

  1. U mnie na przeziębienie zawsze mleko z czosnkiem i miodem, tylko nie wiedziałam, że czosnku nie można dodawać do gorącego mleka, tak samo jak cytryny i miodu do herbaty - mega przydatna informacja ;)
    Jakoś wcześniej chyba nie zwróciłam na to uwagi, ale rzeczywiście od kiedy żyję zdrowo mniej choruję... Ten post mi to uświadomił haha ;D
    W ogóle jak tak patrzę to szkoda, że na tt macie tylu obserwujących, a na blogu komentarzy tak mało mimo tego, że posty są świetne :(
    Mam nadzieję, że to się zmieni i ja na pewno będę zamęczać Was tu moimi komentarzami ;D
    Dziękuję za notkę i buziaki xx
    @doma17_PL

    OdpowiedzUsuń
  2. w moim przypadku na wyzerowanie ilości chorób miało chyba wyeliminowanie nabiału z diety

    OdpowiedzUsuń
  3. może jakis przepis na pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe? :) chyba że juz było to sorki

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images