kilka słów o
Kilka słów o: Domowe sposoby na przeziębienie
Jesień już na dobre zawitała do naszego kraju i mimo
że jest to piękna pora roku, to dla większości kojarzy się z jednym –
przeziębieniem. Wokół mnóstwo osób psika, kaszle, zarażając kolejne osoby. Mnie
na razie (odpukać) nic jeszcze nie dopadło i mam nadzieję, że taki stan
pozostanie ze mną jak najdłużej. W tym
poście chciałabym poruszyć dwie ważne kwestie związane z przeziębieniem.
Jak
się ochronić przed przeziębieniem?
1.
Witaminy
Są
niezwykle potrzebne naszemu organizmowi, ponieważ biorą udział praktycznie we
wszystkich zachodzących w nim procesach. Poniżej przedstawię Wam grupę witamin,
które pozytywnie wpływają na naszą odporność.
-
witamina C – przeciwdziała wolnym rodnikom, ma działanie antywirusowe, zwiększa
odporność organizmu. Źródło witaminy C to: brokuły, kalafior, szpinak, truskawki,
cytrusy, pomidory, kapusta
-
witamina A – wzmacnia barierę utrudniającą dostęp drobnoustrojom, jest
niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci.. Znajduje
się w maśle, jajkach, rybach, a także w marchewce, dyni, pomidorach i
pomarańczach.
-
witamina E – jest silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziała zakrzepom. Występuje
w olejach roślinnych, orzechach, jajkach, marchewkach,
-
witamina B6 – bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, w procesie
tworzenia białek, podnosi odporność organizmu. Źródłami witaminy B6 są:
produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W największych ilościach
znajduje się w kaszy gryczanej, ryżu brązowym, orzechach włoskich, laskowych,
kiełkach oraz szpinaku.
2.
Aktywność fizyczna
Doskonałą
receptą na zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. Od dawna wiadomo, że
osoby uprawiające jakikolwiek sport min. 3 razy w tygodniu są zdrowsi, a co za
tym idzie, mają lepszą odporność, więc rzadziej chorują.
3.
Odpowiednie ubieranie się do pogody
Pewnie
nie raz słyszałyście o stwierdzeniu „ubierać się na cebulkę”. Jest to najlepsza
oraz najzdrowsza metoda, która chroni nas przed przegrzaniem a także przed zmarznięciem.
Oczywiście ważne jest także, aby obserwować pogodę na dany dzień i ubierać się
według niej. Często rano oraz wieczorem jest chłodniej niż w ciągu dnia. Miejmy
to na uwadze.
4.
Zdrowe odżywianie
Jedzenie
dużej ilości warzyw, owoców czy też białka = większa odporność. Co więcej,
spożywanie w chłodne dni słodyczy powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na
choroby i częściej oraz szybciej „łapiemy” różne przeziębienia.
5.
Unikanie tłumów
W
okresie przeziębień i grypy warto zrezygnować z wizyty w centrum handlowym.
Jeśli jednak musisz się tam udać, zwracaj uwagę na otoczenie. Zakrywaj usta, a
także staraj się unikać osób kaszlących. Skupiska ludzi to idealne miejsce na
rozprzestrzenianie się zarazków
6.
Sen
Staraj
się wysypiać. Brak snu osłabia odporność, a co za tym idzie, ułatwia zadanie
wirusom. Osoba niewysypiająca się jest bardziej podatna na przeziębienia i
grypę. Dzięki odpowiedniej ilości snu (6-8h) zwiększysz odporność oraz będziesz
miała więcej energii.
7.
Unikanie stresu
Tu
nie ma co tłumaczyć. Osoby zestresowane częściej łapią różne choróbska, sama
znam taką osobę, która choruje wtedy, kiedy przez kilka dni jest zdenerwowana.
Jednak co zrobić, kiedy
już jesteśmy przeziębieni?
1.
Herbata z miodem i cytryną
Chyba
najbardziej pospolita metoda. Ciepła herbata z jedną łyżką miodu oraz plastrem
cytryny i od razu czuję się lepiej. Miód ma działanie bakteriobójcze, cytryna
zawiera spore ilości witaminy C. Do tego oba te produkty posiadają witaminy z
grupy B, żelazo, magnez. UWAGA: Nie
należy dodawać miodu i cytryny do gorącej herbaty – w wysokiej temperaturze
produkty te tracą swoje właściwości.
2.
Sok z cebuli
Także
bardzo znany sposób, stosowany nawet przez nasze babcie. Pokrojone kawałki
cebuli zasypujemy cukrem i pijemy powstałą mieszaninę. Przyznam się, że wręcz
nienawidzę tego, ale kiedy złapię mnie przeziębienie, tata zawsze przygotowuje
mi taki syrop i nie ma gadania, muszę to wypić. Mimo okropnego smaku
(przynajmniej dla mnie), muszę przyznać, że jest to naprawdę skuteczny sposób. Cebula
ma działanie wzmacniające, przeciwdziała chorobom i infekcjom. Oczywiście
zawiera także mnóstwo witamin, np. z grupy B, C. Jest także cennym źródłem
potasu, żelaza oraz magnezu.
3. Miód z mlekiem i
czosnkiem
Czosnek jest naturalnym
antybiotykiem, dlatego kiedy zaczyna nas drapać w gardle, warto przygotować
sobie taki napój. Nie smakuje najlepiej, ale warto się przemęczyć. Podgrzewamy
mleko, aż będzie ciepłe, dodajemy pokrojone dwa ząbki czosnku i łyżkę miodu.
UWAGA: nie dodawaj czosnku do gorącego mleka, ponieważ straci swoje
właściwości.
4. Ciepła zupa
Nie ma nic lepszego na
przeziębienie niż miska gorącego, domowego rosołu.
5. Odpoczynek
Przede wszystkim
podczas przeziębienia należy zwolnić. Organizm jest poddany próbie, dlatego
trzeba go wspomóc poprzez sporą ilość odpoczynku. W wolnych chwilach należy
porządnie się wygrzać – odpoczynek pod grubym kocem lub kołdrą ze szklanką
herbaty to naprawdę dobry pomysł. Warto odpocząć 1-2 dni, jeśli potrzeba to i
nawet 3 dni i wrócić do zdrowia, niż przeciążyć organizm i samemu spowodować
większe przeziębienie, czy też poważniejszą przypadłość, jaką jest np. grypa.
6. Sok z czarnego bzu
Czarny bez od dawna
jest używany w medycynie ludowej. Moja babcia także go stosuje. Owoce te mają
właściwości napotne oraz przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących
krew, pomagają usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Są też
stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit. UWAGA: NIE WOLNO JEŚĆ SUROWYCH
OWOCÓW ANI KWIATÓW CZARNEGO BZU! Przepis na sok: Gotuj owoce w garnku, aż
puszczą sok. Rozetrzyj na miazgę i przetrzyj przez gazę. Zagotuj sok z miodem.
Pij 2-3 razy dziennie 50g soku ze szklanką wody przy przeziębieniu.
*
Tak jak widać, zdrowy tryb życia znacznie podwyższa odporność i dzięki
niemu jesteśmy zdrowsi, czujemy się dużo lepiej. A jakie są Wasze sposoby na
przeziębienie? Jeśli chcecie, abym
poruszyła jakiś interesujący Was temat, piszcie śmiało.
3 komentarze
U mnie na przeziębienie zawsze mleko z czosnkiem i miodem, tylko nie wiedziałam, że czosnku nie można dodawać do gorącego mleka, tak samo jak cytryny i miodu do herbaty - mega przydatna informacja ;)
OdpowiedzUsuńJakoś wcześniej chyba nie zwróciłam na to uwagi, ale rzeczywiście od kiedy żyję zdrowo mniej choruję... Ten post mi to uświadomił haha ;D
W ogóle jak tak patrzę to szkoda, że na tt macie tylu obserwujących, a na blogu komentarzy tak mało mimo tego, że posty są świetne :(
Mam nadzieję, że to się zmieni i ja na pewno będę zamęczać Was tu moimi komentarzami ;D
Dziękuję za notkę i buziaki xx
@doma17_PL
w moim przypadku na wyzerowanie ilości chorób miało chyba wyeliminowanie nabiału z diety
OdpowiedzUsuńmoże jakis przepis na pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe? :) chyba że juz było to sorki
OdpowiedzUsuń