Swift

Kilka słów o: jogurty naturalne

Sama jeszcze do niedawna sądziłam, że kupne jogurty owocowe to smaczna i zdrowa przekąska. W końcu jogurt to coś dobrego, a jeszcze z owocami – samo zdrowie! Jakież było moje zdziwienie, kiedy zainteresowałam się zdrowym stylem życia i odkryłam, że gotowe jogurty owocowe to tak naprawdę robienie z konsumentów idiotów. 

fot. Wiesław Jurewicz

Kiedy spojrzymy na skład takiego jogurtu, zazwyczaj na trzech pierwszych pozycjach znajdziemy cukier. Ilość owoców także pozostawia wiele do życzenia, (0,8%; 11%; 9%; 15% składu jogurtu, który w nazwie ma owoce?!) Oczywiście nie może zabraknąć syropu glukozowo-fruktozowego, tańszego, ale równie szkodliwego zamiennika białego cukru.  (Badania wykazały, że w znacznym stopniu jest odpowiedzialny za cukrzycę typu 2 oraz otyłość!) Miejsce znajdzie się też dla skrobii modyfikowanej i karminy, barwnika pozyskiwanego z pancerza OWADÓW!  Jest dużo więcej świństw, jakie pakują w jogurty owocowe, ale te są najczęściej i w największych ilościach stosowane. 

Żeby nie było, że rzucam słowa na wiatr, poniżej przedstawiam Wam 4 składy popularnych, łatwodostępnych w polskich sklepach jogurtów owocowych. (Celowo nie podałam nazw producentów, nie chcę robić sobie kłopotów):
1. mleko, owoce 15 % (jagody, sok z czerwonej porzeczki, sok truskawkowy, sok jeżynowy, sok malinowy), cukier, syrop glukozowo - fruktozowy, skrobia modyfikowana, barwnik: karminy, aromat, żywe kultury bakterii.
2. mleko pasteryzowane, wsad owocowy (jagody 11,6%, cukier, syrop glukozowo - fruktozowy, skrobia modyfikowana, barwnik: antocyjany, substancje zagęszczające: pektyna, guma guar; regulatory kwasowości: cytrynian trisodowy, cytrynian triwapniowy i kwas cytrynowy; aromat), śmietanka, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, żywe kultury bakterii jogurtowych.
3. twarożek odtłuszczony 52,7 %, śmietanka, wsad owocowy (truskawki 6,2 % - puree, syrop glukozowo-fruktozowy, oligofruktoza, wapń - cytrynian wapnia, koncentrat soku z buraka czerwonego, aromat), cukier, białka mleka, witamina D3.
4. 60% jogurtu (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), wsad owocowy 33% (kiwi 35%, woda, cukier, sok kiwi z zagęszczonego soku z kiwi 5%, skrobia modyfikowana, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, żelatyna, kwas: kwas cytrynowy; regulator kwasowości: cytrynian sodu, emulgator E472b, barwnik E141, aromat, substancja pianotwórcza: azot), białka mleka, cukier, dekstroza, aromat.

Mam nadzieję, że tym krótkim artykułem przekonałam Was, aby nie jeść gotowych jogurtów owocowych. Najlepiej w ogóle ich nie kupować, a nawet na nie nie patrzeć. Pewnie sobie pomyśleliście: „Taka mądra, nie wie, jakie to trudne!” Jestem w tej samej sytuacji co wy, próbuję żyć zdrowo, dlatego jakiś czas temu spisałam główną bazę do przygotowania domowego, pysznego jogurtu owocowego. Nie jest to nic odkrywczego, pewnie większość z Was doskonale to zna, jednak na wszelki wypadek umieszczę to tutaj:

Do jogurtu naturalnego dodajcie owoce, które właśnie macie pod ręką, np. banany, maliny, jagody i GOTOWE, macie już przepyszną przekąskę! Jeśli chcecie, dodajcie dwie łyżki płatków owsianych, siemienia lnianego, miodu, żurawiny, czy też nasion słonecznika albo dyni.

Możecie eksperymentować do woli i codziennie jeść praktycznie inny, zdrowy jogurt. Czy ktoś jeszcze chce kupić gotowy ze sklepu?

A Wy, z czym lubicie jeść jogurt naturalny?

fot. Shutterstock


***
     
Witajcie, moje drogie Schudniątka!
Jestem tutaj nowa, mam nadzieję, że spodobają Wam się moje „artykuły”. Głównie chciałabym skupić się na zdrowych przepisach oraz czasem, tak jak dziś, będę dzieliła się z Wami informacjami na przeróżne tematy związane ze zdrowym stylem życia.
Oczywiście jeśli chcecie, abym skupiła się na czymś , wystarczy, że napiszecie o tym w komentarzach. Obiecuję, że przyjrzę się temu skrupulatnie. (;
@shydreamer_ <--- w razie pytań, wątpliwości, możecie napisać do mnie na twitterze.
Do następnego razu!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Ja uwielbiam jogurty - czasem po prostu robię w domu bo nie chce za dużo sklepowych jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No przyznaję, że jadłam za młodu jogurty wiedząc że jogobella LIGHT to syf totalny. Teraz jestem w Norwegii i ichniejsze jogurty mi po prostu nie smakują, są za słodkie (pomijam fakt, że jestem na diecie niskowęglowodanowej i już od dłuższego czasu nie jem słodzonego nabiału). Najprostsze i najpyszniejsze rozwiązanie to kupić maślankę i zblendować z mrożonymi truskawkami-do tego dodaję słodzik bo jeszcze nie zaopatrzyłam się zdrowszą alternatywę dla niego ale taki robiony jogurt ze słodzikiem i tak jest o nieebo zdrowszy i pyszniejszy:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mi było trudno zastąpić jogurty owocowe, jogurtem naturalnym, ale teraz już się przyzwyczaiłam i uwielbiam jogurty naturalne, szczególnie kiedy dodam do nich jakieś świeże owoce :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images