gotujemy
Gotujemy: Zdrowe, tanie śniadania
kikidietetycznie.blogspot.com
1. Bananowa owsianka
Składniki:
-
1/2 szklanki płatków owsianych
-
1 szklanka mleka
-
1 dojrzały banan
-
kilka pestek słonecznika i dyni
Przygotowanie:
Płatki
podgrzać z mlekiem, a następnie dodać rozgniecionego banana, cały czas
mieszając. Nałożyć na talerz i posypać pestkami dyni oraz słonecznika.
Kalorie:
380kcal
Węglowodany:
72g
Białko:
12g
Tłuszcze:
8g
prawodogotowaniazpasja.blox.pl
2. Omlet z warzywami
Składniki:
-
2 jajka
-
łyżka mleka (opcjonalnie)
-
warzywa (np. ½ pomidora, ¼ papryki, szczypiorek/cebula)
-
pieprz, sól, inne dowolne przyprawy
Przygotowanie:
Warzywa
pokroić w drobną kostkę, a jajka roztrzepać z łyżką mleka. Do jajek dodać
pokrojone warzywa. Następnie wlać na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju
kokosowego.
Kalorie:
215kcal
Węglowodany:
4g
Białko:
15g
Tłuszcze:
16g
smak-europy.pl
3. Omlet bananowy
Składniki:
-
1 banan
-
1 jajko
-
1 łyżka płatków owsianych
-
produkty opcjonalne (np. 2 łyżki jogurtu naturalnego, garść ulubionych owoców,
orzechy, miód)
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki zmiksować, zblendować, ewentualnie można połączyć za pomocą widelca. Na
rozgrzaną patelnię z olejem (ja przecieram ręcznikiem nasączonym olejem) wlać
przygotowaną mieszankę. (Z podanej porcji można także zrobić kilka mniejszych
placuszków zamiast jednego, dużego). Zmniejszyć ogień i smażyć z obu stron na
złocisty kolor. Lekko przestudzony można polać jogurtem naturalnym i ułożyć
wcześniej przygotowane produkty.
bez
żadnych produktów opcjonalnych:
Kalorie:
330 kcal
Węglowodany:
35g
Białko:
17g
Tłuszcze:
12g
moustachowo.blogspotcom
4.
Wafle ryżowe z masłem orzechowym i sałatką z papryki
Składniki:
- 2 wafle ryżowe (lub chleb
pełnoziarnisty)
- łyżka masła orzechowego
- 2 papryki różnokolorowe
Przygotowanie:
Na wafle nałożyć masło orzechowe. Paprykę
pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
Kalorie: 346kcal
Węglowodany: 46g
Białko: 10g
Tłuszcze: 16g
* Proporcje pisałam takie, jakie sama
używam, jednak nie trzymajcie się ich w 100%. W niektórych przypadkach możecie potrzebować więcej/mniej mleka czy
też innych produktów. Porcje są dobrane dla mnie, możecie je zmniejszać,
zwiększać tak, aby Wam pasowały.
Jestem człowiekiem, mogłam się gdzieś
machnąć w obliczeniach. Wszystko jest orientacyjne, nie bawiłam się w żadne
liczby „po przecinku”.
Przepisy są bardzo proste, a produkty,
z których się składają, są łatwo dostępne, tanie oraz nam wszystkim dobrze
znane. Jednak zazwyczaj zapominamy o prostocie i zaczynamy wydziwiać, co nie
jest zbyt dobre dla naszych portfeli. (Jestem studentem, więc TANIE to moje
ulubione słowo J).
Zdrowe odżywianie nie jest przeznaczone
tylko dla bogaczy, czego dowodzą powyższe przepisy. ;)
Mój drugi post tutaj, mam nadzieję, że choć trochę się Wam podoba/przyda!
0 komentarze