Swift

Gotujemy: Zupa dyniowa



Dynia - niskokaloryczne warzywo (100g to tylko 28kcal) zawierające B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B, a także błonnik.
Jest polecana osobom z nadciśnieniem oraz miażdzycą, czy tez osobom mającym problem z nerkami lub z pęcherzem moczowym. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia ukłąd odpornościowy. Co więcej, jest polecana w leczeniu zaparć oraz oczysza organizm z trujących produktów przemiany materii.

Zupa dyniowa

Składniki na 2 porcję:
1 litr wody
1 marchewka
½ selera
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
700g dyni
Przygotowanie:
Wodę zagotować w garnku, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, selera i pietruszkę. Po 5 minutach dodać resztę pokrojonych warzyw: cebulę, czosnek oraz dynię. Gotować wszystko aż do momentu całkowitego rozgotowania się dyni. Następnie zblendować całą zupę. Kiedy przestygnie, można dodać odrobinę mleka. Podawać z garścią grzanek z ciemnego chleba. (Można je samemu spokojnie przygotować – pokrojoną w kosteczkę kromkę chleba uprażyć na suchej patelni).

(Zupa jest tak mało kaloryczna i składa się praktycznie z samych warzyw, że nie warto nawet przejmować się kaloriami, czy też makro.)
*

Witajcie, kochani! Jako że trwa właśnie sezon na dynię, przychodzę do Was z pysznym i bardzo zdrowym przepisem na zupę dyniową, którą nawet moja babcia uwielbia. Korzystajcie z tego warzywa dopóki można! (;
zdjęcie - sesamestreet123.blogspot.com

You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images