gotujemy
Gotujemy: Zupa dyniowa
Dynia - niskokaloryczne warzywo (100g to tylko 28kcal) zawierające B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B, a także błonnik.
Jest polecana osobom z nadciśnieniem oraz miażdzycą, czy tez osobom mającym problem z nerkami lub z pęcherzem moczowym. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia ukłąd odpornościowy. Co więcej, jest polecana w leczeniu zaparć oraz oczysza organizm z trujących produktów przemiany materii.
Zupa dyniowa
Jest polecana osobom z nadciśnieniem oraz miażdzycą, czy tez osobom mającym problem z nerkami lub z pęcherzem moczowym. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia ukłąd odpornościowy. Co więcej, jest polecana w leczeniu zaparć oraz oczysza organizm z trujących produktów przemiany materii.
Zupa dyniowa
Składniki na 2 porcję:
1 litr wody
1 marchewka
½ selera
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
700g dyni
Przygotowanie:
Wodę zagotować w garnku,
dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, selera i pietruszkę. Po 5 minutach dodać resztę
pokrojonych warzyw: cebulę, czosnek oraz dynię. Gotować wszystko aż do momentu
całkowitego rozgotowania się dyni. Następnie zblendować całą zupę. Kiedy
przestygnie, można dodać odrobinę mleka. Podawać z garścią grzanek z ciemnego
chleba. (Można je samemu spokojnie przygotować – pokrojoną w kosteczkę kromkę
chleba uprażyć na suchej patelni).
(Zupa jest tak mało
kaloryczna i składa się praktycznie z samych warzyw, że nie warto nawet
przejmować się kaloriami, czy też makro.)
*
Witajcie, kochani! Jako że
trwa właśnie sezon na dynię, przychodzę
do Was z pysznym i bardzo zdrowym przepisem na zupę dyniową, którą nawet moja
babcia uwielbia. Korzystajcie z tego warzywa dopóki można! (;
zdjęcie - sesamestreet123.blogspot.com
zdjęcie - sesamestreet123.blogspot.com
0 komentarze